Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών

Μια εύκολη και υγιεινή λύση για να έχετε όλο το Χειμώνα έτοιμο ζωμό λαχανικών χωρίς συντηρητικά και με ότι μυρωδικά θέλετε, απλώς… κλείνετε όλα τα φρέσκα υλικά της μάνας γης, σε μικρούς κρυστάλλινους κύβους και… παγώνετε την φρεσκάδα και τη μυρωδιά αλλά και τη γεύση όπως και τα συστατικά της…

Πως; Ρίχνετε όλα τα υλικά που θέλετε να αναμείξετε, σε ένα μπλέντερ, αναδεύετε, φτιάχνετε έναν ενιαίο ζωμό, τον μοιράζετε σε παγοκυψέλες και

…έτοιμος ο δικός σας, φρέσκος και σπιτικός ζωμός!

Μπορείτε να το διατηρήσετε στους καταψύκτες ολόκληρο το Χειμώνα και να τον επαναφέρετε στην… Άνοιξη, κάθε φορά που θέλετε, απλώς ξεπαγώνοντας τους κύβους.

Πάμε όμως και στην πράξη
Ζωμός Λαχανικών

1. Δέστε σε τουλπάνι 2 κούτες σούπας χοντροσπασμένο πιπέρι.

2. Κόψτε όλα τα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύστε με νερό που να τα σκεπάζει (2-3 λίτρα). Μπορείτε να βάλετε λαχανικά όπως πράσα, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, πιπεριά, καρότα, σέλινο, μανιτάρια, μαϊντανό, θυμάρι, δάφνη.

3. Βράστε 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάξτε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι θυμάρι. Κρατήστε το ζωμό.

4. Περάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο, από τις μεγαλύτερες τρύπες, και βάλτε τα πάλι στο ζωμό. Βράστε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου μισό ζουμί. Αν θέλετε ζωμό διάφανο, περάστε τον από σήτα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι, και παγώστε.

5. Για πυκνό ζωμό, λιώστε στο μίξερ τα λαχανικά και αδειάστε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.

6. Αφήστε να κρυώσει ο ζωμός και βάλτε τον στην κατάψυξη. Βγάλτε από τις θήκες και κρατήστε σε ειδικές σακούλες στην κατάψυξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ανάλογα με το γούστο σας, όταν ξεπαγώσετε το ζωμό, θα προσθέσετε επιπλέον σκόρδο (η γεύση του ελαττώνεται στην κατάψυξη), πιπέρι, ξύδι και σάλτσα σόγια, για να κάνετε νοστιμότατες σούπες, σάλτσες ή μαγειρευτά.

Το ζουμί της συνταγής… βρίσκεται στον ζωμό!