Διατροφολογική
Υποστήριξη

Η Διατροφολογική υποστήριξη περιλαμβάνει τις μετρήσεις σύσταστης σώματος και τον σχεδιασμό ενός ισορροπημένου διαιτολογίου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη ή ασθενή. Η επιστήμη της Διατροφής όμως δεν περιορίζεται μόνο σ’αυτους τους τομείς. Η ψυχολογική υποστήριξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλης αυτής της διαδικασίας .

Εξίσου σημαντική και απαραίτητη είναι η στοιχείωδη εκπαίδευση που θα σας παρέχω βιωματικά έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής και να μπορέσετε να συντηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ποιος είναι, όμως, ο τρόπος με τον οποίο εργάζομαι και πώς αυτός τεκμηριώνεται επιστημονικά; Με απλό και κατανοητό τρόπο, η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής:

Τροφή για σκέψη:

Μια γυναίκα μέτριου αναστήματος σας λέει ότι ζυγίζει 60 κιλά. Πως την φαντάζεστε; Αδύνατη; Γεματούλα;ωΠαχύσαρκή?;Το ξέρατε ότι οι αθλήτριες που κατά μέσο όρο έχουν 14% ποσοστό λίπους ζυγίζουν περισσότερο απο 70 κιλά; Σας φαίνονται παχύσαρκες;

Η μυική μάζα ειναι αυτή που αυξάνει το βάρος στο σώμα μας, αλλά ταυτόχρονα είναι αυτή που ανεβάζει το μεταβολισμό μας και αυτή που μας χαρίζει ενα υγιές μυοσκελτικό σύστημα και οργανισμό. Το λίπος είναι ελαφρύ, αλλά όσο περισσότερο έχουμε τόσο περισσότερο όγκο μας προσδίδει.

Και, βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε το σημαντικότερο: το ιατρικό κομμάτι. Αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων μεταξύ των οποίων είναι η υπέρταση, ο διαβήτης,τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η στεφανιαία νόσο και πολλές άλλες παθήσεις.

Ένα σώμα με μυική μάζα στα φυσιολογικά επίπεδα και με χαμηλό ποσοστό λίπους θα μας δώσει, τόσο από ιατρική όσο και από αισθητική άποψη, τα καλύτερα αποτελέσματα.

1. Μέτρηση σύσταστης σώματος

 

Η ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση) είναι μια εξέταση που υπολογίζει τις τιμές του λίπους, της μυικής μάζας και των σωματικών υγρών στο σώμα μας . Το βάρος μας απο μόνο του δεν αποτελεί εναν ολοκληρωμένο δείκτη υγείας.

Άλλωστε, το νούμερο που καταγράφει μια απλή ζυγαριά μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από διάφορες ορμονικές διαταραχές, άλλες παθολογικές καταστάσεις ή από τη λήψη φαρμάκων. Η σύσταση σε λίπος και σε μυϊκή μάζα είναι οι μετρήσεις που θα δώσουν μια πρώτη, πιο ολοκληρωμένη, εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και αναίμακτη.

Ξέρατε ότι;…

Ερευνητές αναφέρουν ότι τα λιποκύτταρα, και συγκεκριμένα αυτά της κοιλιακής χώρας, είναι βιολογικά ενεργά. Τι σημαίνει αυτό; Φανταστείτε ότι αυτά τα λιποκύτταρα λειτουργούν όπως και ένα ενδοκρινές όργανο ή αδένας. Παράγουν, δηλαδή, ορμόνες και άλλες ουσίες, οι οποίες προφανώς επηρεάζουν την υγεία μας. Η περίσσεια λίπους, και ειδικότερα σπλαχνικού, διαταράσσει την ισορροπία και τη λειτουργία αυτών των ορμονών και οδηγεί στις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. 

Ένας λόγος που κάνει το σπλαχνικό λίπος τόσο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πυλαία φλέβα, η οποία μεταφέρει αίμα (επομένως και θρεπτικά συστατικά) από το λεπτό έντερο, το στομάχι, τον σπλήνα και το πάγκρεας στο ήπαρ. Οι ουσίες που απελευθερώνονται από το σπλαχνικό λίπος, όπως τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, μπαίνουν στην πυλαία φλέβα και ταξιδεύουν μέχρι το συκώτι, όπου μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή λιπιδίων.

Και εδώ έρχεται η σύνδεση. Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται άμεσα με αυξημένες τιμές χοληστερόλης και (κακής) LDL χοληστερόλης στο αίμα, με χαμηλές τιμές της (καλής) HDL χοληστερόλης και αντίσταση στην ινσουλίνη ( ο γνωστός διαβήτης). 

Μέτρηση σπλαχνικού λίπους

 

Το λίπος που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα διακρίνεται σε υποδόριο και σπλαχνικό. Το υποδόριο είναι εμφανές και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο και είναι πιο εύκολο να χαθεί. Το σπλαχνικό είναι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο· δεν είναι ορατό με το γυμνό μάτι και είναι αυτό που εναποτίθεται στην σπλαχνική κοιλότητα που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα.

Πρωτογενώς, το σπλαχνικό λίπος είχε τον ρόλο μιας αποθήκης ενέργειας σε περιόδους ασιτίας. Σήμερα, όμως, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες οδηγούν στη αύξηση του σωματικού λίπους οδηγώντας στην παχυσαρκία και σε νοσήματα που συσχετίζονται με αυτή, όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, η άπνοια ύπνου, ή ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου.
Η μέτρηση είναι ανώδυνη και αναίμακτη.

Και γιατί θα έπρεπε να με ενδιαφέρει τόσο ο μυϊκός ιστός;
Έχει επιπτώσεις στην υγεία μου;

Η χαμηλή μυϊκή μάζα στην τρίτη ηλικία συνδέεται άμεσα με κακή ποιότητα ζωής, που σημαίνει: δεν έχω καλή μνήμη (μεγαλύτερα ποσοστά άνοιας), δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ εύκολα, πέφτω συχνά, συνεπώς είμαι πιο επιρρεπής στα κατάγματα. Και το πιο σημαντικό: οι υπερήλικες με χαμηλή μυϊκή μάζα τείνουν να νοσηλεύονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών επιπλοκών.

Αλλά και στις νεαρότερες ηλικίες, απόλυτα υγιείς ενήλικες με μειωμένο μυϊκό ιστό χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποκατάστασης μετά από ένα χειρουργείο ή ένα τροχαίο, σε σχέση με εξίσου υγιείς ενήλικες που έχουν, ωστόσο, υψηλότερες τιμές μυϊκού ιστού.

Σε περιπτώσεις καρκινοπαθών, η μυϊκή μάζα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Συμβάλλει στη μείωση του χρόνου νοσηλείας, περιορίζει τις επιπλοκές από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, και επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης.

Είναι προφανές ότι η μυϊκή μας μάζα συνδέεται πλέον με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων και αποτελεί σημαντικό δείκτη εκτίμησης της κατάστασης της υγείας μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, πάντα να την διατηρούμε αυξημένη, κάτι που σίγουρα δεν θα το πετύχουμε με τη γρήγορη απώλεια βάρους!

Εκτίμηση θρεπτικής κατάστασης

 

Μην ανησυχείτε! Σίγουρα δεν είναι κάτι επώδυνο. Ουσιαστικά, η εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης περιλαμβάνει τις δύο προηγούμενες μετρήσεις και μία ακόμα μέτρηση με το δερματοπτυχόμετρο. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το δερματοπτυχόμετρο μετράει τις πτυχές του δέρματος και με βοηθά, ως ειδικό, να υπολογίσω με μεγάλη ακρίβεια τη μυϊκή σας μάζα. Γιατί όμως χρειάζεται αυτή η εκτίμηση και ποιους αφορά;

Πρώτα απ’ όλα, γίνεται απαραίτητα στις εγκυμονούσες και στους ανθρώπους που φέρουν βηματοδότη, γιατί σε αυτές τις ομάδες δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί η βιοεμπέδηση (η κλασική, δηλαδή, λιπομέτρηση).

Ας δούμε, όμως, γιατί είναι απαραίτητη αυτή η εκτίμηση:

Όπως προανέφερα, το βάρος από μόνο του δεν αποτελεί δείκτη υγείας. Σημαντικό ρόλο παίζει ο μυϊκός και ο λιπώδης ιστός. Ο μυϊκός ιστός αποτελεί, ουσιαστικά, τα θεμέλια του σώματός μας. Η κακή διατροφή, οι χημικές δίαιτες, η έντονη άσκηση σε συνδυασμό με μια υποθερμιδική δίαιτα μπορούν με τα χρόνια να οδηγήσουν σε μείωση του μυϊκού ιστού έως και κάτω από τα φυσιολογικά όρια.

2. Σχεδιασμός

 

Ο σχεδιασμός του προγράμματος διατροφής σας πραγματοποιείται πάντα παρουσία σας και, βεβαίως, με τη βοήθειά σας.

Αφού καταγράψω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά την υγεία και τις διατροφικές σας συνήθειες, συντάσσουμε μαζί το πρόγραμμα διατροφής. Το διαιτολόγιο συντάσσεται πάντα με βάση την καθημερινότητα και τις συνήθειές σας και προσαρμόζεται στους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

Τα διαιτολόγια είναι εξατομικευμένα, που σημαίνει ότι δεν διστάζετε να ζητήσετε μετατροπές και να εκφράσετε τις επιθυμίες σας. Όλες οι τροφές επιτρέπονται. Πραγματικά, όλες! Ο δικός μου ρόλος είναι να προσαρμόσω απλώς τις ποσότητες και τη συχνότητα κατανάλωσής τους.

3. Εκπαίδευση

 

Η διατροφή είναι τρόπος ζωής. Είναι αξία ζωής.
Δεν μπαίνει σε καλούπια και σε τυποποιημένα προγράμματα διατροφής.
Σκοπός μου είναι να σας γνωρίσω καλύτερα, να μάθω την καθημερινότητά σας, να αφουγκραστώ τους ρυθμούς και την ψυχοσύνθεσή σας.

Μόνο έτσι θα μπορέσω να σας βοηθήσω σ’ αυτήν την προσπάθεια. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να είστε πλήρως εκπαιδευμένοι ως προς το πώς πρέπει να διατρέφεστε σύμφωνα με τις ανάγκες σας, τις διατροφικές σας συνήθειες και την ψυχοσύνθεσή σας την δεδομένη περίοδο που διανύετε. Αυτή η εκπαίδευση θα αποτελέσει τα θεμέλια της αποτελεσματικής αντιμετώπισης οποιωνδήποτε προβλημάτων βάρους εμφανιστούν μελλοντικά.

Ας απενοχοποιήσουμε το φαγητό!
Ας αποκτήσουμε διατροφική συνείδηση, δηλαδή διατροφική παιδεία.

Ας γίνει η διατροφή τρόπος ζωής. Γιατί είναι αξία ζωής!

4. Ψυχολογική Υποστήριξη

 

Έρευνες αναφέρουν ότι η απώλεια βάρους παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας όταν η διαιτολογική υποστήριξη συνδυάζεται και με ψυχολογική.

Σ’ αυτό το ταξίδι θα βρίσκομαι δίπλα σας. Θα βοηθήσω να απενοχοποιήσετε το φαγητό και να κάνουμε ευχάριστο αυτό το ταξίδι γνωριμίας με το σώμα σας, τις ανάγκες του και τα όριά του. Θα είμαι εδώ για να ακούσω τις δυσκολίες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ώστε στη συνέχεια να δούμε μαζί πώς και αν μπορούμε να τις κάνουμε πραγματικότητα.

Σε συνεργασία με ψυχολόγους, έχουμε συγκροτήσει ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης και αποτελεσματικής διαχείρισης βάρους.

Μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου στο info@nutrivalue.gr ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας της Nutrivalue (+30)2313 043212.

5. Συντήρηση βάρους

 

Η συντήρηση βάρους θα επέλθει ουσιαστικά απο μόνη της εφόσον έχουμε ακολουθήσει μαζί όλα τα προηγούμενα βήματα διατροφικής αγωγής. Θα έχετε μάθει να τρώτε σωστά, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής διατροφής και βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του σώματός σας.

Παρόλα αυτά, μετά από την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα συντήρησης βάρους. Ο κύριος στόχος σ’αυτό το στάδιο είναι η αύξηση κατανάλωσης θερμίδων. Και αυτό είναι που τρομάζει τους περισσότερους. Οι περισσότεροι έχετε στο μυαλό σας ότι ο μεταβολισμός λειτουργεί με απλά μαθηματικά. Ότι δηλαδη αν αυξήσετε τις προλαμβανόμενες θερμίδες θα αυξηθεί αυτόματα το βάρος σας. Η απάντηση είναι απλά “Όχι”. Και αυτός είναι πολλές φορές ο λόγος που όταν κάποιος κάνει μια διατροφή με πολυ χαμηλές θερμίδες δεν χάνει γραμμάριο. Γιατί πολύ απλά ο μεταβολισμός “προσαρμόζεται” σ’αυτές τις θερμίδες. Έτσι, όταν έχετε φτάσει στο επιθυμητό βάρος είναι συνετό να ακολουθήσετε μια περίοδο συντήρησης έτσι ώστε να μάθετε με πόσες θερμίδες μπορείτε να συντηρήσετε το ιδανικό σας βάρος , πόσο σας “παίρνει” για μικρές παρασπονδίες και για να προσαρμοστείτε ψυχολογικά σ’αυτή την καινούργια ζωή.

Και εδώ θεωρώ ότι βρίσκεται το πιο δύσκολο κομμάτι…φοβόμαστε να φάμε περισσότερο. Γιατί μια ζωή ακούμε ότι το περισσότερο παχαίνει. Όχι δεν παχαίνει, αρκεί να γίνεται με μέτρο και σύνεση γνωρίζοντας πάντα τα προσωπικά βιολογικά και ψυχολογικά μας όρια. Αφήστε το βάρος αυτής της ευθύνης πάνω μου και μαζί θα βρούμε την άκρη σ’αυτό το μικρό ταξίδι…που είναι τελικά πιο εύκολο απ’οτι πολλές φορές νομίζουμε.

nutrivalue-valentina-dermitzaki-diaitologos-17

Γιατί είναι τρόπος ζωής!

nutrinalue-LOGO_color_white