Ισορροπημένη
Μεσογειακή
Διατροφή


Μάθε την ιστορία της

Play Video

Μεσογειακή Διατροφή

 

Όλοι έχουμε ακουστά την Μεσογειακή Διατροφή,
για τα οφέλη της στην υγεία μας,
για τη μακροζωία που προσδίδει,
για τη συσχέτισή της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις.

Αλλά, πραγματικά ξέρουμε από πού προέρχεται και πώς “ανακαλύφτηκε”;

 

Για να δούμε λίγο συνοπτικά την ιστορία που κρύβεται πίσω     από τον όρο Μεσογειακή Διατροφή:

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ερευνητική ομάδα του Ancel Keys ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η “Μελέτη των 7 χωρών”.

Συγκεκριμένα μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία. (O διάσημος καθηγητής Ancel Keys ήταν γνωστός και ως “Mr Cholesterol”, καθώς ήταν ο πρώτος εκφραστής της σύνδεσης “καρδιά-διατροφή” και ιδιαίτερα της χοληστερόλης με την στεφανιαία νόσο.)

Η μελέτη αυτή αποτελεί ακόμα και σήμερα μια κλασική έρευνα-ορόσημο που κάλυψε απαρχής 12.500 άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών.

Τα ευρήματά της έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας και δη των Κρητικών εμφάνιζε το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.

Αυτή η έρευνα έγινε αφορμή να γίνουν εκτενέστερες μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή και στον τρόπο ζωής των Κρητικών.

Έκτοτε, έχει διαπιστωθεί ότι μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόληψη αλλά και θεραπεία από ένα πλήθος ασθενειών.

Είναι μάλιστα τόσο ατράνταχτη αυτή η συσχέτιση, ώστε η Μεσογειακή Διατροφή συστήνεται από παγκόσμιους οργανισμούς για την πρόληψη καρδιοπαθειών, τον έλεγχο του σακχάρου, την πρόληψη από κάποια είδη καρκίνου και άλλες παθήσεις.

Θεωρείται δε η πιο ισορροπημένη και πλήρης διατροφή για την απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους.

Μολονότι η μεσογειακή διατροφή πρωτοδημοσιεύτηκε το 1945 από τον Ancel Keys κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστή και να παρουσιαστεί με κατανοητό τρόπο το 1995 από τον Dr Walter Willett της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard. Έτσι διαμορφώθηκε η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής που αποτύπωνε με εύκολο και κατανοητό τρόπο τα χαρακτηριστικά αυτής της τόσο ευεργετικής διατροφής.

Eat

like a meditteranean

που θέλεις να τρέφεσαι σωστά!

Workout

like a meditteranean

για σένα που ψάχνεις τι να φας!

Weight Loss

like a meditteranean

για σένα που θέλεις να το κάνεις σωστά!