Από μικρή, ως γνωστή σοκολατού, τα απογεύματα που πάθαινα τις υπογλυκαιμίες μου, φώναζα από το παιδικό δωμάτιο: «Μαμάααα… έχουμε κάτι σοκολατένιο;».
Οι περισσότεροι γονείς έχουν ανεβάσει τον πήχη στο θέμα της διατροφής των παιδιών τους. Και καλά κάνουν! Η διατροφή τους πρέπει να είναι εξισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε ζάχαρη. Ε…καμιά φορά έχουμε όμως και το δικαίωμα να κλέβουμε λίγο…
Η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ενός παιδιού, εφόσον του παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και «καλά» λιπαρά. Πάντα βέβαια με μέτρο!
Εξοπλιστείτε με τα υλικά της συνταγής και φτιάξτε γρήγορα και εύκολα μαζί με τα παιδιά σας σοκολατάκια. Εξοπλιστείτε επίσης με υγρά μαντιλάκια για να καθαρίσετε τυχόν λερωμένα σοκολατο-δαχτυλάκια!
ΥΛΙΚΑ:
– 3 κούπες ξ. καρποί ( αμύγδαλα, φουντούκια , πεκάν)
– ½ κούπα ηλιόσποροι
– 1 κούπα σταφίδες
– ½ κούπα αποξηραμένα κράνα ή κεράσια
– 1 κούπα νιφάδες κουβερτούρας (250γρ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
– Ανακατέψτε τους ξηρούς καρπούς με τον ηλιόσπορο, τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα. Απλώστε το μείγμα πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε μια διάφανη μεμβράνη.
– Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Απλώστε την σε λωρίδες και πασπαλίστε με μια σπάτουλα για να καλύψετε το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
– Αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει και κόψτε το μείγμα σε κομμάτια (-12 τμχ.) και τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο.
Έτοιμα τα σπιτικά σοκολατάκια!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Λίγα λόγια για την θρεπτική αξία των υλικών της συνταγής:
Κουβερτούρα:
Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.
Ηλιόσπορος:
Ο Ηλιόσπορος είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ, σε σίδηρο και μαγγάνιο.
Αμύγδαλα:
Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Φουντούκια:
Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα. Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Πεκάν:
Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελούν θαυμάσια πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχουν βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Σταφίδες:
Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Κράνα:
Το κράνο διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις.
Καλές και υγιεινές… σοκολατοβουτιές!