Τροφές που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη!

Τροφές που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη!

 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να περιορίσετε ή ακόμα και να αποφύγετε την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το έμβρυο από ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Ποια είναι όμως αυτά τα τρόφιμα που πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις και ποιες ουσίες θα πρέπει να περιοριστούν για την καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου και έκβαση της κύησης.

 

Τροφιμογενή νοσήματα

 

  1. Σαλμονέλα

Για να αποφύγετε την λοίμωξη από το βακτήριο σαλμονέλα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών τροφών όπως είναι τα ωμά όστρακα, το ωμό κρέας ή τα ωμά πουλερικά και τα ωμά αυγά.

Φροντίστε το κρέας και το κοτόπουλο που θα καταναλώσετε να είναι καλά ψημένο και να μην υπάρχουν ίχνη αίματος στο εσωτερικό του. Αποφύγετε γλυκά όπως είναι οι μους και το τιραμισούπου περιέχουν ημί-μαγειρεμένα ή ωμά αυγά και ντρέσινγκ όπως είναι η σπιτική μαγιονέζα.

 

  1. Τοξοπλάσμωση

Πλένετε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά εως ότου απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα χώματος που περιέχουν.

Όπως και το βακτήριο της σαλμονέλα έτσι και το τοξόπλασμα μπορεί να βρίσκεται στο μη καλωψημένο κρέας και στα ωμά αυγά.

Στο εστιατόριο ζητάτε το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο και αποφύγετε ωμές σαλάτες και φρούτα. Προτιμήστε ψητά ή βραστά λαχανικά.

 

3.Λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι επίσης ένα τροφιμογενές νόσημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα στο έμβρυο.

Μην καταναλώνετε:

Ωμά ψάρια (sushi) όπως και καπνιστά ψάρια

Πατέ

Αλλαντικά

Παγωτό μηχανής

Τριμμένα έτοιμα συσκευασμένα τυριά

Μαλακά τυριά που έχουν παρασκευαστεί από μη παστεριωμένο γάλα όπως Brie, Camembert, Roquefort, blue cheese

 

 

Ουσίες βλαβερές για το έμβρυο

 

  1. Βιταμίνη Α

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου.

Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εφόσον συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τον διατροφολόγο σας. Το συκώτι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Γι’ αυτό τον λόγο αποφύγετε την κατανάλωση συκωτιού από οποιοδήποτε ζώο ή προϊόντων που περιέχει συκώτι όπως είναι το πατέ, η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι.

 

  1. Καφεΐνη

Η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200mg. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 2 φλ. καφέ ή 3 φλυτζάνια τσάι. Μην υποτιμάτε την σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά γιατί περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεΐνης και πρέπει να συνυπολογίζονται στην ημερήσια πρόσληψη.

 

  1. Υδράργυρος, διοξίνες

Κάποια ψάρια ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και διοξινών. Αποφύγετε μεγάλα ψάρια όπως ξιφία, φρέσκο σολομό, τόνο αλλά και σκουμπρί, σαρδέλες. Περιορίστε την κατανάλωσή τους στις 1-2 φορές την εβδομάδα.

 

  1. Αλκοόλ

Η επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά οι βλάβες που προκαλεί ειδικά η βαρυά κατανάλωσή του είναι μεγάλες. Το αλκοόλ μεταφέρεται μέσω του αίματος της εγκύου στο βρέφος και μπορεί να προκαλέσει ειδικά σύνδρομα στο νεογνό. Συνίσταται πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών οποιοδήποτε τύπου (κρασί, μπύρα, ουίσκι).

 

  1. Υποκατάστατα ζάχαρης

Η κατανάλωση ασπαρτάμης, σουκραλόζης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης πρέπει να γίνεται περιορισμένα και με μέτρο.

 

  1. Κάπνισμα

Όσο βλαβερό θεωρείται το κάπνισμα για έναν ενήλικα, άλλο τόσο έχει βλαβερή επίδραση στην ανάπτυξη του βρέφους και στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Διακόψτε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.

 

Στο παρακάτω infographic δείτε όλα τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τηςν διάρκεια της κύησης.