Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο ετησίως. Απο αυτά, περίπου 30 κιλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες. Αντίστοιχα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, σπαταλούν 76 κιλά τροφών ανά άτομο ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο και αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους, καταλήγει επίσης στα σκουπίδια (Πηγή: food.www.gr).
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε οι ανωτέρω ποσότητες είναι ιδιαίτερα μεγάλες ενώ αν ψάξει κανείς στα σκουπίδια θα βρει κυρίως φρούτα, μαγειρεμένο φαγητό, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μεταξύ άλλων, η παραγωγή όλων αυτών των τροφών απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και χρημάτων για την συσκευασία και τη μεταφορά τους. Έτσι, κάθε φορά που πετάμε φαγητό, συντελούμε έμμεσα στην μόλυνση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος.
Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας στην πράξη!
Στο σουπερμάρκετ
Οι επισκέψεις στο σούπερμαρκετ συνήθως είναι βιαστικές, μετά τη δουλειά και κυρίως, τις κάνουμε πεινασμένοι. Έτσι, είμαστε επιρρεπείς στην αγορά δελεαστικών προσφορών και μεγάλων συσκευασιών χωρίς να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης τους και κυρίως χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά τις χρειαζόμαστε.
Η λύση:
- Οργανώνω σωστά τις αγορές μου – σχεδιάζω λίστα αγορών
- Διαβάζω προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων.
Όταν η ετικέτα αναγράφει “ανάλωση έως…” ή “λήξη” σημαίνει ότι το προϊόν μετά την ημερομηνία αυτή είναι επικίνδυνο προς κατανάλωση.
Αντίθετα, η έκφραση “ανάλωση κατά προτίμηση πριν απο…” σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας με την προϋπόθεση ότι διατηρείται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία (π.χ. στο ψυγείο, σε σκιερό και δροσερό μέρος κλπ).
Αποθήκευση
Κάθε τρόφιμο έχει την δική του προτίμηση στην αποθήκευση. Άλλα θελουν κρύο, άλλα ζέστη, άλλα σκοτάδι και άλλα φως.
Η λύση:
Στο ψυγείο:
- Στα κάτω ράφια (7 0C) συντηρούμε φρούτα και λαχανικά.
- Στο αμέσως επόμενο ψηλότερο ράφι (4 0C) αποθηκεύουμε τις πιο ευπαθείς τροφές όπως αλλαντικά, πουλερικά, ψάρι και κρέας.
- Αντίστοιχα, στο αμέσως επόμενο όπου η θερμοκρασία βρίσκεται στους 6 0C τα γαλακτοκομικά και τυριά.
- Στο τελευταίο και ψηλότερο ράφι (8 0C) μαγειρεμένα φαγητά που έχουν απομείνει.
- Στο κάτω μέρος της πόρτας του ψυγείου (4 0C) τοποθετούνται το γάλα και οι χυμοί και τέλος
- Στο επάνω μέρος της πόρτας (11 0C) αυγά, μαρμελάδες και βούτυρο.
Στα ράφια/ντουλάπια:
- Οι πατάτες και τα κρεμμύδια αγαπούν το σκοτάδι και απεχθάνονται την υγρασία.
- Οι ντομάτες προτιμούν να αποθηκεύονται μόνες τους γιατί επιταχύνουν την ωρίμανση των λοιπών φρούτων και λαχανικών που πιθανόν θα τοποθετηθούν μαζί τους.
- Οι μπανάνες και ο ανανάς αναζητούν την εξωτική ζέστη και το φως.
- Το ελαιόλαδο προτιμά το σκοτάδι.
- Οι κονσέρβες, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά μπαίνουν στο ράφι.
Φαγητό που περίσσεψε
Δεν είναι λίγες οι φορές που πετάμε στα σκουπίδια περισσεύματα μαγειρεμένου φαγητού.
- Πρώτος και βασικός κανόνας.
Μπορούμε να μοιραστούμε τις επιπλέον μερίδες. Κάποιος φίλος που δεν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο, ένας ηλικιωμένος γείτονας ή άτομα που βρίσκοντα σε κατάσταση δρόμου μπορούν να γίνουν αποδέκτες μίας μερίδας περισσευόμενου φαγητού.
Το μαγειρεμένο φαγητό διατηρείται στην κατάψυξη για 3 μήνες περίπου.
- Οργάνωσε την κατάψυξή σου σωστά και έτσι τις ημέρες που δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις θα έχεις έτοιμο ενα σπιτικό και υγιεινό γεύμα.
Με λίγη οργάνωση και σωστό προγραμματισμό μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τα εβδομαδιαία μας περισσεύματα.
Γιατί είναι θέμα τρόπου ζωής!