Όταν η δίαιτα γίνεται φαύλος κύκλος

Όλοι μας έχουμε «δεί το έργο»

κάνω δίαιτα,

την σταματάω,

ξανά ξεκινάω,

ξανά σταματάω

και ξανά από την αρχή…

Είναι εκείνη η στιγμή που οι περισσότεροι αρχίζουμε λίγο να «χαλαρώνουμε». Έχουν «φύγει» τα πρώτα κιλά, αρχίζουμε να παραλείπουμε γεύματα, έχουμε βαρεθεί τις σαλάτες και ένα βράδυ βγαίνουμε με φίλους και αντί να παραγγείλουμε σαλάτα με ένα ελαφρύ γεύμα…γίνεται η «αμαρτία». Όχι μόνο τρώμε το γεύμα μας, αλλά και τηγανιτά και γλυκό και κρασί και και και…. Σ’αυτό το σημείο οι περισσότεροι σκέφτονται ότι έχουν «τινάξει στον αέρα» την δίαιτα και αρχίζει ο φαύλος κύκλος των τύψεων . Νιώθοντας ηττημένοι παραλείπετε ακόμα περισσότερα γεύματα, περιορίζετε ακόμα περισσότερο την θερμιδική πρόσληψη και πριν καν το καταλάβετε έχετε ξαναβάλει τα κιλά που χάσατε και ίσως περισσότερα.

Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι να μάθετε να χειρίζεστε αυτές τις υποτροπές. Αναγνωρίστε το λάθος σας, αλλά αποφύγετε να εγκλωβιστείτε σ’ αυτό! Ένα λάθος δεν θα αναστρέψει όλη σας την προσπάθεια. Μετά από ένα «αμαρτωλό» γεύμα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποβάλετε τις τύψεις και να συνεχίσετε ακάθεκτοι την προσπάθειά σας.
Για να δούμε όμως ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που μας κάνουν επιρρεπείς σε διατροφικές υπερβολές με αποτέλεσμα να νοιώθουμε ανήμποροι και ηττημένοι. Σίγουρα δεν είναι μόνο ψυχολογικοί οι παράγοντες. Κάποια πρακτικά λαθάκια, που τελικά δεν είναι και τόσο αθώα, οδηγούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

1. Δεν τρώτε πρωινό
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος! Το πρωινό γεύμα είναι αυτό που «γεμίζει» τον οργανισμό σας με ενέργεια, τα καύσιμα δηλαδή που θα χρειαστείτε για το ξεκίνημα της ημέρας. Βοηθάει τον μεταβολισμό σας να μπει σε λειτουργία και καθορίζει την λειτουργία του για την υπόλοιπη ημέρα. Χωρίς πρωινό το σώμα σας κυριολεκτικά λειτουργεί στο ρελαντί. Ένα σωστό πρωινό μπορεί να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, λίγα λιπαρά και να είναι μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για να ξεκινήσετε σωστά την ημέρα σας.

 

2. Παραλείπετε γεύματα
Όταν παραλείπετε γεύματα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέφτουν. Έτσι, νοιώθετε ποινασμένοι και είστε επιρρεπείς στο να τρώτε όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τί σχέση έχουν όμως τα επίπεδα ζαχάρου με την όρεξη;
Η τροφή παρέχει στο σώμα μας γλυκόζη. Τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν αυτό το σάκχαρο για να κατασκευάσουν το ATP που είναι ο κύριος «μεταφορέας ενέργειας». Την ενέργεια αυτή την χρειάζονται ο εγκέφαλος, οι μύες και κάθε κύτταρο του σώματός μας! Όταν πέφτουν τα επίπεδα του ζαχάρου τα κύτταρά μας δεν έχουν την πρώτη ύλη για να κατασκευάσουν το ATP. Οπότε όλα αρχίζουν να υπολυτουργούν με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε, να νοιώθετε κουρασμένοι, ποινασμένοι, και ευερέθιστοι.
Όταν καταναλώνουμε 5-6 γεύματα την ημέρα καταλήγουμε να καταναλώνουμε κατα μέσο όρο λιγότερες θερμίδες γιατί πολύ απλά δεν νοιώθουμε έντονη πείνα. Τρώτε κάτι ανα 3 ώρες για να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης υψηλά.

 

3. Τρώτε πολύ λίγο- στερητική δίαιτα.
Έχετε αποφασίσει να χάσετε πολύ γρήγορα τα 5-10 παραπανίσια κιλά και μιεώνετε καθημερινά τις θερμίδες σε λιγότερες από 1000. Τρώτε ελάχιστα έως τίποτα και τα κιλά αρχικά φεύγουν. Όταν όμως φτάσετε το επιθυμητό βάρος και επανέρθετε στην «κανονική» σας διατροφή παίρνετε βάρος πιο γρήγορα από ποτέ! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?
Η ιδανική απώλεια βάρους κυμαίνετε στο ½ έως 1 κιλό την εβδομάδα. Όταν η απώλεια βάρους είναι πολύ γρήγορη χάνουμε περισσότερο μύες και υγρά παρά λίπος. Μακροπρόθεσμα η συμπεριφορά αυτή οδηγεί στην επιβράδυνση του μεταβολισμού και το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει παρά να καίει θερμίδες. Είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο οργανισμός ως αυτοπροστασία και για να αποφύγει την ασιτία. Ο οργανισμός σας δεν ενδιαφέρεται για το αν είστε υπέρβαροι. Οι λιγότερες θερμίδες σημαίνουν γι’αυτόν ασιτία και αυτό είναι το μόνο πράγμα που τον ανησυχεί! Μην καταναλώνεται ποτέ λιγότερες από 1200 θερμίδες ημερησίως για να μπορεί το σώμα σας να λειτουργεί στα μέγιστα!

 

4. Περιορίζετε τους υδατάνθρακες
Σε αντίθεση μ’αυτό που ισχυρίζονται πολλές δίαιτες οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός μας! Το πρόβλημα έγκειται στο είδος των υδατανθράκων και στην ποσότητα. Οι υδατάνθρακες μας βοηθούν να κάψουμε λίπος χωρίς να αποδομείται μυικός ιστός για την παραγωγή ενέργειας. Η ιδανική διατροφή αποτελείται από 50-55% σύνθετους υδατάνθρακες, 20-25% πρωτεΐνη και 25% λιπαρά. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη και τα γλυκά μας παρέχουν μόνο ενέργεια. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, όσπρια, ζυμαρικά) παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια, αλλά υπερέχουν από τους απλούς γιατί δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Δίνουν πιο σταθερά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενέργεια ελέγχοντας έτσι καλύτερα την πείνα μας.

 

5. Καταναλώνετε light προϊόντα
…και δεν χάνετε βάρος! Σωστά;
Σύμφωνα με έρευνες άτομα που καταναλώνουν light προϊόντα προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες ημερησίως γιατί πολύ απλά τρώνε τα προϊόντα αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες! Καταναλώστε τις αγαπημένες σας τροφές στην «κανονική» τους μορφή πολύ απλά σε μιρκότερες ποσότητες. Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα, ροφήματα ή χάπια που «καίνε» το λίπος!

Όλοι ενθουσιαζόμαστε όταν αποφασίζουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας ταλαιπωρούν. Ελάχιστοι όμως άνθρωποι μπορούν να κρατίσουν μια δίαιτα του «όλα ή τίποτα» και να αποχαιρετήσουν για πάντα τροφές που αγαπούν. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τιμωρούμε κατ’αυτό τον τρόπο τον εαυτό μας!
Επιτρέψτε στον εαυτό σας ανα 3-4 μέρες να γευτεί ένα τρόφιμο που αγαπάτε. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει να μην νοιώθετε τόσο έντονη την στέρηση και να συνεχίσετε το υγιενό σας πρόγραμμα με επιτυχία. Εγκλιματιστείτε σταδιακά σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής για να γίνει μακροπρόθεσμα και στάση ζωής.

Καλή επιτυχία