Θηλασμός και διατροφή παιδιών ως προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα της υγείας

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 11/9/2018, σχετικά με το άρθρο 22 του ΠΔ 121/2017 (ΦΕΚ 148/Α/2017, παρ. 2β) αναφέρει ρητά πως “τα 2 πρώτα έτη της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών”.
Αντίστοιχα η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) το 2014 με το ψήφισμα 65.6, έθεσε εκτός των άλλων δύο σημαντικούς στόχους παγκοσμίως: Να αυξηθεί ο αριθμός των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% έως το 2025 και να μην παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων παιδιών 1.
Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγάλες πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες με πολλές χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας, από τα πρώτα χρόνια ζωής θα πρέπει να παρέχονται συστάσεις για την κατάλληλη εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, την ενθάρρυνση των παιδιών για την κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών, την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και τις κατάλληλες μερίδες ανά ηλικία 2.

Προσοχή λοιπόν… είμαστε ότι τρώμε.

Επιλέξτε ακατέργαστα και αγνά υλικά για να ετοιμάζετε τα σνακ τους όπως είναι το φρέσκο ψωμί, γαλακτοκομικά δικής σας επιλογής, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
Σε περίπτωση που αγοράσετε έτοιμα προϊόντα, ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων στην πίσω πλευρά των συσκευασιών. Μην δίνετε στα παιδιά σας σνακ και χυμούς που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και ακόρεστα λιπαρά.
Συγκεκριμένα, το σιρόπι καλαμποκιού, η δεξτρόζη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη Κ και η σουκραλόζη δεν πρέπει να περιέχονται στα συστατικά ενός τροφίμου που καταναλώνει ένα παιδί.
Τα προϊόντα HiPP αποτελούν μια γρήγορη αλλά και ελεγμένη λύση για την υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Μπορείτε να επιλέξετε από μια πληθώρα προϊόντων παρασκευασμένα από αγνά, βιολογικά υλικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Δοκιμάστε έτοιμες παιδικές τροφές της HiPP σε βαζάκια από βιολογικής καλλιέργειας λαχανικά, μοσχαράκι, κοτόπουλο και γαλοπούλα μαγειρεμένα στον ατμό για να διαφυλάσσονται οι θρεπτικές τους ιδιότητες. Στα γεύματα αυτά δεν έχει γίνει οποιαδήποτε προσθήκη σε αρωματικά, χρωστικές, συντηρητικά και πηκτικά μέσα.
Τα Γαριδάκια HiPP με βιολογικό κεχρί κι επιλεγμένα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν υγιεινές λύσεις για κάθε στιγμή μέσα στη μέρα.
Τα Ρυζογκοφρετάκια HiPP απο 100% ρύζι βιολογικής καλλιέργειας και χυμό φρούτων βιολογικής προέλευσης είναι μια υγιεινή λύση για ούλα που φαγουρίζουν.
Φροντίστε να έχετε στο ντουλάπι σας πάντα κάποιες εναλλακτικές υγιεινές λύσεις έτσι ώστε όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για την διατροφή του παιδιού σας.

 

Βιβλιογραφία:
1. World Health Assembly (2014).WHA 65.6 Comprehensive Implementation Plan on Maternal, Infant and Young Child Nutrition.
2. World Health Organisation (2016). Report of the Commission on Ending Childhood Obesity.

 

Photo by Jordan Whitt