Ανεβάζουν τα αυγά την Χοληστερίνη στο αίμα?

Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να τρώνε άφοβα αυγά και αν τελικά η κατανάλωσή τους ανεβάζει τις τιμές χοληστερόλης στο αίμα. Δικαιολογημένα, γιατί μέχρι πρότινος οι συστάσεις ήταν έως 3 κρόκους την εβδομάδα. Από το 2015 όμως οι επίσημες οδηγίες δεν θέτουν κάποιο συγκεκριμένο όριο για την διαιτητική πρόσληψη της χοληστερόλης γιατί νέες μελέτες έδειξαν ότι η χοληστερόλη των τροφών δεν επηρεάζει όσο νομίζαμε τη χοληστερόλη αίματος. Πιο συγκεκριμένα; Επηρεάζει την χοληστερόλη αίματος μόνο κατά 10%.

To 2016 μια μετανάλυση υποστηρίζει ότι τα άτομα που καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα παρουσιάζουν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, πηγαίνοντας έτσι ένα βήμα παραπέρα τα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι η σχέση αυγού και καρδιάς είναι ουδέτερη.

Αυτό που αυξάνει τελικά τη χοληστερόλη αίματος δεν είναι η κατανάλωση αυγών, αλλά η κατανάλωση τρανς λιπαρών που είναι «βιομηχανικά παραγόμενα».

Στη βιομηχανία τροφίμων η κύρια διαιτητική πηγή τρανς λιπαρών είναι τα “μερικώς υδρογονωμένα λίπη” και είναι αυτά που έχουν ενοχοποιηθεί ως ανθυγιεινά και βλαβερά. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων FDA( Food & Drug Administration) τον Νοέμβριο του 2013 που απομάκρυνε τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη από τον κατάλογο των αβλαβών πρόσθετων (GRAS-Generally Recognized as Safe) χαρακτηρίζοντάς τα ως μη ασφαλή.

Αυτά τα λιπαρά συνήθως τα βρίσκουμε σε τηγανισμένα τρόφιμα όπως είναι τα ντόνατς & τα πατατάκια, σε έτοιμα κέικ & πίτες, μπισκότα, στην κατεψυγμένη πίτσα, σε κράκερ, σε μαργαρίνες αλλά και σε αρτοσκευάσματα.

Συνεπώς, τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια, όσπρια, καρπούς και λαχανικά. Σύμφωνα με την Αμερικανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα όσοι παρουσιάζουν υψηλές τιμές Χοληστερόλης ή έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορούν να καταναλώνουν έως 7 αυγά την εβδομάδα. Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει όμως περιορισμός στην κατανάλωση αυγών. Αν είστε υγιής μπορείτε να καταναλώνεται αυγά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Προτιμήστε αυγά βραστά, ποσέ ή ομελέτα και συνδυάστε τα με λαχανικά εποχής.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Alexander DD, Miller PE, Vargas AJ, Weed DL, Cohen SS. Meta analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke. J Am Coll Nutr. 2016 Nov-Dec;35(8):704-716.
  2. American Heart Association, Trans Fats, www.heart.org