Πηγές ασβεστίου για παιδιά 1-3 ετών

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παιδική ηλικία. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά Πρωτεΐνες-Λίπη-Υδατάνθρακες περιέχουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου το οποίο απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό. Όπως είναι γνωστό το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών. Το σώμα μας όμως δεν μπορεί να παράξει ασβέστιο από μόνο του, οπότε για να σχηματιστεί ο σκελετός πρέπει να το πάρει μέσω της τροφής. Ο οργανισμός αποθηκεύει ασβέστιο στα οστά μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών, στη συνέχεια τα οστά αποδομούνται με την πάροδο των χρόνων.

Οπότε δικαιολογημένα αμέτρητοι γονείς κυνηγάνε καθημερινά τα παιδιά τους για να πιουν το γάλα τους. Εάν το παιδί κάποιες φορές δυσανασχετεί να πιεί το γάλα του υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν ασβέστιο και μπορούν ως ένα βαθμό να αντικαταστήσουν το γάλα.

Ας δούμε αρχικά πόσο ασβέστιο χρειάζεται ένα παιδί ημερησίως:
1-3 ετών : 500mg
4-8 ετών: 800mg
9-18 ετών: 1300mg
Πηγή: Food and Nutrition Board, National Academy of Sciences, Institute of Medicine: Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride, Washington , DC, 1997, National Academy Press.

Ένα φλυτζάνι γάλα (240ml) περιέχει περίπου 250-300mg ασβέστιο, οπότε οι συνιστόμενες ποσότητες στις προαναφερόμενες 3 ηλικιακές ομάδες είναι αντίστοιχα: 2φλ, 3φλ. και 4 φλ. γάλα.

Τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν όμως την μοναδική πηγή ασβεστίου.

Τα παιδιά επιλέγουν την τροφή με όλες τις αισθήσεις. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή το παιδί “βαρεθεί” το γάλα ή δείξει ότι δε του αρέσει πια, μια διαφορετική συσκευσία γάλατος, μια διαφορετική μυρωδιά, ακόμα και η αίσθηση του καινούργιου μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση αυτού του νέου προιόντος που εξακολουθεί να είναι γάλα.

Ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα παιδιών απο 1-3 ετών οι απαιτήσεις σε ασβέτιο δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από άλλες τροφές γιατί δεν μπορούν ακόμα να καταναλώσουν ψάρια με το κόκκαλό τους, ξηρούς καρπούς και ταχίνι λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμονής. Ουσιαστικά οι τροφές που θα καλύψουν τις ανάγκες τους είναι περιορισμένες (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια). Το παστέλι πολλές φορές περιέχει ζάχαρη και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διαβάζετε τα συστατικά του στην πίσω πλευρά της συσκευασίας και να μην το δίνετε στο παιδί σε περίπτωση που περιέχει ζάχαρη ή υποκατάστατα αυτής (Ασπαρτάμη, Ακεσουλφάμη Κ, Σορβιτόλη, Μαλτοδεξτρίνη, Σιρόπι ή νέκταρ Αγαύης, Σιρόπι βύνης, Φρουκτόζη).

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Με την βοήθεια του πίνακα μπορείτε να επιλέξετε τα τρόφιμα που μπορούν να συμπληρώσουν το ασβέστιο που πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί σας καθημερινά για την υγιή ανάπτυξή του.

Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αναφέρεται σε 100γρ. τροφίμου

Τρόφιμα   Ασβέστιο (mg)
 Γαλακτοκομικά
 Γάλα πλήρες, ημίπαχο, άπαχο  115-125
 Γάλα σόγιας  5
 Γιαούρτι πλήρες, άπαχο  200
 Τυρί, φέτα  384
 Τυρί, παρμεζάνα  1220
 Τυρί ένταμ  740
Δημητριακά
Ψωμί, λευκό-μαύρο 100
 Ψάρια
Σαρδέλα (με κόκκαλα) 620
Μύδια, βρασμένα 200
Γαρίδες, βρασμένες 320
Λαχανικά
Σπανάκι, βρασμένο 600
Σπανάκι, ωμό 93
Μπρόκολα, βρασμένα 76
Πράσα, βρασμένα 61
Όσπρια
Φακές 60
Φρούτα
Σύκα, αποξηραμένα 200
Χουρμάδες, αποξ. 68
Βερίκοκα, αποξ. 92
Ξηροί Καρποί
Σουσάμι 750
Φυστίκια Αιγίνης 140
Αμύγδαλα 250
Διάφορα
Σουσάμι 750

Πηγή: Πίνακες συνθέσεως τροφίμων και ελληνικών φαγητών, Α. Τριχοπούλου, Αθήνα 1992

Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τον πίνακα ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου.

Ενδεικτικά ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών θα μπορούσε με 1 φέτα ψωμί με κασέρι ένταμ για δεκατιανό ή λίγα αποξηραμένα βερίκοκα, μια μικρή μερίδα φακές,1 φέτα ψωμί και λίγο μπρόκολο για μεσημεριανό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο.

Το μυστικό, όταν το παιδί δεν αγαπά το γάλα, βρίσκεται στις εναλλακτικές τροφές που θα αντικαταστήσουν το ασβέστιο που δεν θα προσλάβει από τα γαλακτοκομικά.

Έτσι, δεν χρειάζεται να κυνηγάτε το παιδί σας με ένα ποτήρι γάλα στο χέρι!

Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα της επιλογής.

Τα παιδιά θέλουν ποικιλία!

Αφήστε τα να νοιώσουν ότι έχουν το έλεγχο του τί τρώνε και …ίσως κάποτε επανέλθουν και στο γάλα!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό “vitalité” Τεύχος Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2018