Τί εννοούμε με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή?

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ερευνητική ομάδα του Ancel Keys ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών. Μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που διήρκησε 30 χρόνια, έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας και δη των Κρητικών εμφάνιζε το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. Αυτή η έρευνα έγινε αφορμή για να γίνουν εκτενέστερες μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή.

Έκτοτε, έχει διαπιστωθεί το γεγονός ότι μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόληψη αλλά και θεραπεία από ένα πλήθος ασθενειών. Είναι μάλιστα τόσο ατράνταχτη η σχέση της διατροφής με την πρόληψη ασθενειών, ώστε η Μεσογειακή Διατροφή συστήνεται από παγκόσμιους οργανισμούς για την πρόληψη καρδιοπαθειών και κάποιων ειδών καρκίνου, για τον έλεγχο του σακχάρου και πολλών άλλων παθήσεων.

Θεωρείται δε η πιο ισορροπημένη και πλήρης διατροφή για την απώλεια βάρους αλλά και για τη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους.

Τι είναι πραγματικά η Μεσογειακή Διατροφή;

 

Από μια ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Harvard έγινε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν διατροφικές οδηγίες με βάση τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Οι διατροφικές αυτές οδηγίες διαμορφώθηκαν με τη μορφή μιας πυραμίδας. Πρόκειται για την πυραμίδα της Μεσογειακή Διατροφής.

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε τρία επίπεδα βάσει της συχνότητας κατανάλωσης των τροφίμων που απεικονίζει ( σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση).

Έχει στη βάση της τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ στην κορυφή της τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αραιά και σε μικρότερες ποσότητες.

Έτσι προτείνει την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες όπως είναι το καλαμπόκι, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα, τα δημητριακά και τα φρούτα. Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών.

Περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί.

Η κυριότερη πηγή λίπους στη Μεσογειακή Διατροφή είναι το ελαιόλαδο. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε «καλά» – ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Η κατανάλωση ψαριού συστήνεται 2 φορές την εβδομάδα εφόσον είναι πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα καταναλώνονται 1 φορά την εβδομάδα σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και συστήνεται η κατανάλωσή του ανά 10 ημέρες.

Τέλος, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρι την ημέρα) αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών και είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα.