Κυτταρίτιδα. Το μεγάλο βάσανο που ταλαιπωρεί όλες τι γυναίκες

Η κυτταρίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών. Οφείλεται στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό.

Εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, στο στομάχι και στην κοιλιά και οφείλεται στην κακή αιμάτωση και τη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Σχεδόν κάθε γυναίκα έχει κυτταρίτιδα, ανεξάρτητα αν έχει λίγα ή παραπανίσια κιλά.

Το πρόβλημα με αυτόν το θηλυκό εχθρό είναι ότι δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις ούτε στα κιλά και συχνά ούτε και στα γυμνασμένα σώματα.

 

Ας δούμε όμως τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της:

 

Κληρονομικότητα και κάποιες ορμονικές διαταραχές

Καθιστική ζωή και μειωμένη φυσική δραστηριότητα

– Η παχυσαρκία

– Οι κακές διατροφικές συνήθειες

– Το κάπνισμα και

– Η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

 

Φαντάζομαι ότι η πρώτη σκέψη που θα σας περνούσε από το μυαλό για την αντιμετώπιση αυτού του «βραχνά» θα ήταν εξαντλητική δίαιτα και έντονη άσκηση.

Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω!

Μια αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα δεν οδηγεί σε απώλεια λιπώδους ιστού και ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού ιστού. Μην ακολουθείτε κάποια δίαιτα που σας σύστησε φίλη σας διότι ενδεχομένως δεν ανταποκρίνεται στις προσωπικές σας διατροφικές ανάγκες και δεν θα επιφέρει μόνιμα αποτελέσματα.

Η συνταγή για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι απλή, αλλά θέλει υπομονή, επιμονή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που όχι μόνο θα μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της κυτταρίτιδας αλλά θα οδηγήσει και στην διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού.

 

1. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα!

Επιλέξτε κυρίως αερόβια άσκηση όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και για την μείωση του λιπώδους ιστού. Επίσης, μπορείτε να κάνετε και κάποιες δυναμωτικές ασκήσεις μυών με βαράκια για την αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση του μεταβολισμού σας.

 

2. Αυξήστε την πρόσληψη νερού

Η συνιστώμενη ποσότητα είναι στα 8 ποτήρια νερό ημερησίως, η οποία αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

 

3. Κάνετε πολλά και μικρά γεύματα

Βοηθούν στην ρύθμιση του μεταβολισμού σας, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην απώλεια του ανεπιθύμητου βάρους και την διατήρησή του στα επιθυμητά επίπεδα.

 

4. Μειώστε την πρόσληψη ζωικού και κορεσμένου λίπους

Βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, τηγανητά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, στη μαγιονέζα, στην κρέμα γάλακτος και τρόφιμα τύπου“fast food”.

 

5. Περιορίστε τροφές που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών

Είναι οι τροφές που περιέχουν πολύ νάτριο. Τροφές τύπου “junk food”, παστά, κονσέρβες, πατατάκια. Προσοχή στο αλάτι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.

 

6. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς και το κάπνισμα

και τέλος

 

7. Μειώστε την πρόσληψη της ζάχαρης και των γλυκών

δηλαδή των απλών υδατανθράκων. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα λαχανικά αποτελούν μια καλή πηγή βιταμινών, ενυδατώνουν τον οργανισμό μας και δίνουν αίσθημα κορεσμού «επιβαρύνοντάς» μας με ελάχιστες θερμίδες.