Ημικρανίες. Ο ρόλος της διατροφής και των βιταμινών

Υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τις ημικρανίες;

Αν και είναι γνωστό ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη κρίσεων ημικρανίας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αποκλεισμός αυτών από την διατροφή λειτουργεί προστατευτικά σε όλους τους ασθενείς και ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο αντιμετώπισης της πάθησης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείται ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και εμφάνισης κρίσεων πονοκεφάλου ή κεφαλαλγίας, καθώς επίσης και άλλων παραγόντων που μπορεί να συνδέονται με ημικρανίες. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψιν ότι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην κατανάλωση ενός τροφίμου και στην εκδήλωση μια κρίσης μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ώρες έως και ένα 24ωρο. Ο κάθε ασθενής μπορεί να προσδιορίσει εξατομικευμένους διαιτητικούς παράγοντες που ευθύνονται για την πυροδότηση των επεισοδίων. Η εξακρίβωση αυτών μπορεί να γίνει μέσω δίαιτας αποκλεισμού. Όμως, είναι σημαντικό κάθε φορά να αποκλείεται μόνο ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και όχι μία ποικιλία τροφών, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση των διαιτητικών παραγόντων που πυροδοτούν τις κρίσεις ημικρανίας.

Τροφές ή ποτά που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας:

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι το κόκκινο κρασί, που περιέχει φιανολικά φλαβονοειδή και μοναμίνες, όπως και το κίτρινο τυρί (πλούσια πηγή τυραμίνης) προκαλούν κρίσεις. Επίσης σπάνια αναφέρονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Καφεΐνη: Ακόμα και η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στο μαύρο τσάι ή σε αναψυκτικά τύπου Cola μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές περιέχουν καφεΐνη, αλλά σ’αυτή την περίπτωση η δοσολογία είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Στην διαιτητική πρόσληψη κρίσεις παρατηρήθηκαν στις μεταβολές πρόσληψης (απότομη αύξηση ή μείωση) καφεΐνης. Συγκεκριμένα, κάποιοι ασθενείς παρατήρησαν κρίσεις πόνου όταν μείωσαν την ποσότητα κατανάλωσης ροφημάτων με καφεΐνη, π.χ. τα Σαββατοκύριακα που δεν εργάζονται.

Συντηρητικά και πρόσθετα τροφής: Πολλές φορές τα συντηρητικά και τα ενισχυτικά γεύσης που βρίσκονται σε έτοιμα γεύματα αποτελούν του πυροδοτητές μια κρίσης ημικρανίας. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται τα νιτρώδη που τα συναντάμε συχνά σε λουκάνικα, αλλαντικά και γενικότερα σε κονσερβοποιημένο κρέας. Επίσης το γλουταμινικό νάτριο που βρίσκεται σε ασιατικά γεύματα, έτοιμες σούπες και σε κύβους λαχανικών μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Παγωτό: μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο πόνου. Συγκεκριμένα η χαμηλή θερμοκρασία του παγωτού μπορεί να ερεθίσει το τρίδυμο νεύρο (ένα νεύρο υπεύθηνο για την αίσθηση του προσώπου).

Η παράλειψη γευμάτων και η νηστεία: Η άστατη διατροφή έχει συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Η παράλειψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ενός μεγάλου και όχι πολλών μικρών γευμάτων, επιβαρύνει την κατάσταση τους. Η αφυδάτωση ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτών των κρίσεων. Γι΄ αυτό και συνιστάται, η συχνή κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως νερού, φρέσκων χυμών φρούτων και αφεψημάτων.

Η σοκολάτα που περιέχει φιανιλαλανίνη συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση κρίσεων. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία ότι πρίν μια κρίση ημικρανίας επέρχονται κάποιες αλλαγές στον μεταβολισμό του εγκεφάλου οι οποίες οδηγούν σε έντονη επιθυμία για σοκολάτα. Γι’αυτό το λόγο η έντονη επιθυμία για σοκολάτα θα μπορούσε να σημαίνει μια επερχόμενη κρίση ημικρανίας!

Το βέβαιο είναι πως, κάθε άτομο έχει τις δικές του ευαισθησίες και τα τρόφιμα που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας είναι διαφορετικά. Με τη βοήθεια ωστόσο ενός ειδικού μπορούν να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν από το διαιτολόγιό του. Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή, στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής, θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρίσεων ημικρανίας. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρέσκα τρόφιμα και σε θρεπτικά συστατικά σε συνδοιασμό με ελαφριά άσκηση είναι ιδανικό για ασθενείς που θέλουν να φροντίσουν τον εαυτό τους και κατά συνέπεια την υγεία τους!

Ο ρόλος των βιταμινών

Πολλοί παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη ημικρανικών επεισοδίων. Η έλλειψη βιταμινών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέτοιo παράγοντα ή να συντελέσει στην πυροδότηση ενός παράγοντα (π.χ. καιρός, στρες, φως κ.α.) που τελικά οδηγεί στην ημικρανία.
Μελέτες αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό παιδιών, εφήβων και νεαρών που ταλαιπωρούνται απο ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε Μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη (Β2), συνένζυμο Q10 και σε βιταμίνη D. (Τα αποτελέμσατα δημοσιεύτηκαν στην ετήσια συνάντηση της American Headache Society το 2016).
Γι’αυτό το λόγο, εαν ταλαιπωρείστε απο ημικρανίες, ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα αυτών των βιταμινών καθώς και την βιτ. Β12, σίδηρο, σελίνιο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις απαραίτητες εξετάσεις και συμπληρώματα και ενημερωθείτε απο έναν εγκεκριμένο διαιτολόγο για τον τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης βιταμινών και μετάλλων μέσω της διατροφής.

Για να δείτε το πινακάκι, παρακαλώ γυρίστε τη συσκευή σε landscape mode
ΜαγνήσιοΡιβοφλαβίνη
(βιτ. Β2)
Συνένζυμο QΒιταμίνη D
Πράσινα φυλλώδη
λαχανικά (σπανάκι)
ΣπανάκιΌσπριαΛιπαρά ψάρια
(σολομός, σκουμπρί,
τόνος)
ΦασόλιαΜανιτάριαΓιαούρτιΤυρί
ΓιαούρτιΓάλαΓάλαΓάλα εμπλουτισμένο με
βιτ. D
ΚεφίρΓάλα σόγιαςΚεφίρΔημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
Δημητριακά ολικής
αλέσεως
Δημητριακά ολικής
αλέσεως
Κρόκος αυγού
ΣουσάμιΣυκώτι (μοσχαρίσιο)Συκώτι (μοσχαρίσιο)
ΗλιόσποροιΑρνί
ΑμύγδαλαΑμύγδαλα
Μαύρη σοκολάταΜαγιά
ΑβοκάντοΑβοκάντο