Αν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα τότε πιθανόν να γνωρίζετε ότι κάποια τρόφιμα επιτείνουν τα συμπτώματα της νόσου. Η ελκώδη κολίτιδα είναι μια ιδιοπαθής φλεγμονώδης εντερική νόσος που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή ορισμένων σημείων του παχέος εντέρου και περιλαμβάνει περιόδους έξαρσης και ύφεσης των συμπτωμάτων. Αν στον γενικότερο πληθυσμό η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας τότε για τους ασθενείς αυτής της νόσου είναι απαραίτητη.
Η απώλεια βάρους πολλές φορές συνοδεύει την πάθηση. Ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Άλλοι παρουσιάζουν σημάδια δυσθρεψίας ιδιαίτερα αν έχουν παρουσιάσει κρίσεις διάρροιας, για εβδομάδες ακόμα και για μήνες, χάνοντας έτσι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι ελλείψεις αυτές καθώς και οι διαταραχές ηλεκτρολυτών που προκαλούνται από τις διάρροιες οδηγούν σε αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας και συχνά σε αναιμία.
Η διατροφή του ασθενούς πρέπει να βασίζεται σε ένα εξισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, δημητριακά ολικής και καλά λιπαρά. Ένα τέτοιο διαιτολόγιο σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια έτσι ώστε να νοιώθετε υγιείς. Μπορείτε να καταναλώνεται άφοβα κρέας, ψάρι, πουλερικά, λιπαρά, ζυμαρικά και με μέτρο γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε τρόφιμα που εντείνουν τα συμπτώματα θα πρέπει να τα περιορίσετε ή και να τα αποκλείσετε από το διαιτολόγιό σας για ένα χρονικό διάστημα. Κάποιοι ασθενείς προτιμούν να ακολουθούν διαιτολόγιο περιορισμένο σε φυτικές ίνες μειώνοντας κατ’αυτό τον τρόπο την κινητικότητα του εντέρου και κατ’ επέκταση την συχνότητα των κενώσεων. Με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου θα μπορέσετε να εντοπίσετε αυτά τα τρόφιμα και να περιορίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου.
Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα πυροδοτούν εξάρσεις των συμπτωμάτων μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της νόσου και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τροφές οι οποίες πιθανόν να οδηγούν σε εξάρσεις των συμπτωμάτων χωρίς απαραίτητα να είναι επιστημονικά εξακριβωμένες:
-Αλκοόλ
-Καφεΐνη
-Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ολικής αλέσεως προιόντα
-όσπρια
-Αποξηραμένα φρούτα
-πιπέρι και καυτερά φαγητά
-ξηροί καρποί και σπόροι
-Ποπκόρν
-ωμά λαχανικά
-ακατέργαστη ζάχαρη
-πολύ ζεστά τρόφιμα.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να κρατήσετε ημερολόγιο με τις τροφές που καταναλώνεται για να εντοπίσετε αυτές που οδηγούν σε έξαρση των συμπτωμάτων. Μπορείτε να προμηθευτείτε με ένα μικρό τετραδιάκι τσέπης έτσι ώστε να μπορείτε καταγράφεται ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας τις τροφές που καταναλώνετε. Μπορείτε όμως και να καταγράφεται το ημερήσιο σας διαιτολόγιο στο τέλος της ημέρας.
Όποια μέθοδο και να ακολουθήσετε οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.
1. Καταγράψτε οτιδήποτε τρώτε. Το ημερολόγιο καταγραφής τροφών και συμπτωμάτων θα είναι μόνο αποτελεσματικό αν καταγράφετε οτιδήποτε καταναλώνετε. Σε περίπτωση που συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο θα του είναι πολύτιμη βοήθεια.
2. Καταγράψτε ποσότητες και τον τρόπο παρασκευής τον τροφών. Μερικοί ασθενείς ενοχλούνται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας αλλά όχι όταν τρώνε μικρές ποσότητες. Το τηγανιτό κοτόπουλο μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις, αλλά το ψητό όχι. Μην καταγράφετε μόνο τι τρώτε αλλά και πόσο συχνά και τον τρόπο μαγειρέματος. Έτσι θα μειώσετε τις τροφές που αναγκάζεστε να περιορίσετε.
3. Παρακολουθείτε την ένταση των συμπτωμάτων. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μια κλίματα από το 1 έως το 10 ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων.
4. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε! Ενώ διατηρείται το ημερολόγιο καταγραφής μπορείτε να προσθέτετε μικρές ποσότητες τροφών που συνήθως αποφεύγετε γιατί φοβάστε ότι οδηγούν σε εξάρσεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να σιγουρευτείτε αν αυτές οι τροφές σας προκαλούν όντως προβλήματα. Να θυμάστε ότι στόχος σας είναι να μπορείτε να τρώτε όσο περισσότερες τροφές μπορείτε.
5. Διατηρείστε το ημερολόγιο τουλάχιστον για 3 εβδομάδες. Θα χρειαστείτε σίγουρα τόσο χρόνο για να μελετήσετε τα συμπτώματα. Θυμηθείτε ότι μπορείτε πάντα να ανατρέχετε στο ημερολόγιό σας όταν προσθέτετε νέες τροφές.