Αν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ η υγιεινή διατροφή και πιο συγκεκριμένα η Μεσογειακή Διατροφή επιβάλλεται να γίνει τρόπος ζωής.
Ας δούμε όμως τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή. Η Μεσογειακή Διατροφή συνοψίζεται σε μια πυραμίδα. Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε τρία επίπεδα βάσει της συχνότητας κατανάλωσης των τροφίμων που απεικονίζει ( σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση). Έχει στη βάση της τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ στην κορυφή της τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αραιά και σε μικρότερες ποσότητες.
Έτσι προτείνει την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα, τα δημητριακά και τα φρούτα. Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών.Περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί. Η κυριότερη πηγή λίπους στη Μεσογειακή Διατροφή είναι το ελαιόλαδο. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε «καλά» – ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Η κατανάλωση ψαριού συστήνεται 2 φορές την εβδομάδα εφόσον είναι πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα καταναλώνονται 1 φορά την εβδομάδα σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και συστήνεται η κατανάλωσή του ανά 10 ημέρες. Τέλος, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρι την ημέρα) αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών και είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα.
5 πρακτικές και χρήσιμες σουμβουλές :
1. Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για περισσότερες από 3-4 ώρες. Κάνετε πολλά και μικρά γεύματα.
2. Συνοδεύστε τα 2 βασικά σας γεύματα (Μεσημεριανό & Βραδινό) απαραίτητα με λαχανικά και σαλάτες. Στα ενδιάμεσα σνακ όπως π.χ. τοστ μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαρούλι, αγγούρι ή/και ντομάτα. Να θυμάστε ότι τα λαχανικά (φυτικές ίνες) μειώνουν το Γλυκαιμικό Φορτίο του γεύματός σας!
3. Τα γεύματά σας να απαρτίζονται από τρόφιμα απ’όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα πιάτα σας να μην είναι θρεπτικά «μονότονα». Να περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και πάντα φυτικές ίνες.
4. Η κύρια πηγή λιπαρών να είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε ξύδι και λεμόνι άφοβα.
5. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Θα ανακαλύψετε ότι πολλά προϊόντα περιέχουν συστατικά που δεν θα φανταζόσασταν. Όπως π.χ. τα έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες περιέχουν ζάχαρη!
Μην ξεχνάτε ότι η Διατροφή είναι στάση ζωής και αποτελεί μέρος της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.
…γιατί είναι τρόπος ζωής