Παιδική Διατροφή: 5 λόγοι που κάνουν το φαγητό σημαντικό

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα παιδιά. Οι λόγοι όμως που την κάνουν τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών μερικές φορές μας διαφεύγουν. Ας τους δούμε λίγο.

 

Λόγος Νο1:

Ότι δεν μαθαίνει ο μικρός Βασιλάκης, δύσκολα θα το μάθει ο ενήλικας Βασίλης

Φρούτα, λαχανικά και ψωμί ολικής από την μία ή έτοιμα γεύματα και Fast Food από την άλλη? Η βάση για μια υγιεινή διατροφική συμπεριφορά χτίζεται από νωρίς. Μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής του το παιδί έχει πλέον διαμορφώσει τις διατροφικές του συνήθειες οι οποίες έχουν μεταφερθεί από την οικογένεια. Οι πιθανότητες να διαπαιδαγωγήσουμε παιδιά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες μετά τα πρώτα έτη είναι περιορισμένες πλέον. Οι μικροί μας φίλοι γεμάτοι περιέργεια και ενθουσιασμό κατακτούν τον θαυμαστό κόσμο των γεύσεων και των οσμών. Σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι τους οι γονείς αποτελούν για μια ακόμα φορά το πρότυπό τους, τους ξεναγούς αυτού του ταξιδιού που είναι γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις.

Λόγος Νο2:

Η γεύση «πλάθεται»

Οι διατροφικές προτιμήσεις αλλά και αντιπάθειες «πλάθονται» κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέχεται στα παιδιά μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Αν ένα παιδί από μικρό μάθει το ψωμί ολικής ή το σπανάκι στο μέλλον θα τα συμπεριλάβει στη διατροφή του . Δεν είναι απαραίτητο πάντα να τα πιέζουμε να δοκιμάσουν ή να φάνε κάτι. Μπορούμε να συνδυάσουμε το φαγητό με το παιχνίδι. όπως:
Τα βραστά καρότα διαφέρουν στη γεύση από τα ωμά?
Πως μυρίζουν τα βότανα?
Ποιος μπορεί να διακρίνει τα διάφορα φρούτα με κλειστά τα μάτια?
Για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τον θαυμαστό κόσμο των γεύσεων ισχύει ένα βασικός κανόνας: «Δεν τα παρατάμε γρήγορα. Προτείνουμε με υπομονή, φαντασία και επαναλαμβανόμενα νέες τροφές στα παιδιά παρόλο που μπορεί να τις απορρίπτουν».
Ωστόσο, πρέπει να δείχνουμε εγκράτεια στην κατανάλωση έτοιμων παρασκευασμάτων γιατί μπορούν να επηρεάσουν τις γευστικές τους προτιμήσεις. Μια σπιτική συνταγή γιαουρτιού με φρούτα θα φανεί βαρετή και άνοστη αν από μικροί έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε έτοιμα επιδόρπια γιαουρτιού ενισχυμένα με αρωματικές ύλες.

Λόγος Νο3:

Για την ανάπτυξή τους τα παιδιά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά

Η τροφή είναι το καύσιμο του σώματός μας. Αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά νοιώθουμε άτονοι, αδύναμοι, με δυσκολία συγκεντρωνόμαστε και εύκολα εκνευριζόμαστε. Για την ανάπτυξη και εξέλιξή του το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στις σωστές αναλογίες και ποσότητες.
Οι κανόνες υγιεινής διατροφής για τα παιδιά δεν διαφέρουν από αυτούς των ενηλίκων. Στο τραπέζι μπαίνουν σε μεγάλες ποσότητες φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, με μέτρο ζωικά προϊόντα και με φειδώ τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη. Αν τηρούνται αυτοί οι κανόνες επιτρέπονται καμιά φορά και τα γλυκίσματα.
Η Μεσογειακή Διατροφή συστήνει 3 βασικά γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Μια «Μεσογειακή» ημέρα θα μπορούσε να αποτελείται από τα εξής γεύματα:

Για πρωινό γιαούρτι ή γιαούρτι με μούσλι και φρούτα ή μια φέτα ψωμί με κασέρι και ένα φρούτο όπως μήλο.
Το μεσημέρι λαδερά ή μακαρόνια με αρκετά λαχανικά. Δύο φορές την εβδομάδα συστήνεται στα παιδιά η κατανάλωση άπαχου κρέατος και κοτόπουλου. Το ψάρι καλό είναι να μπαίνει έως δύο φορές την εβδομάδα στο τραπέζι.
Το βραδινό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τοστάκι όμορφα στολισμένο με λαχανικά αντί για σαλάτα.
Όλα τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) αποτελούνται από φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά.
Περιστασιακά επιτρέπονται γλυκά και μπισκότα. Σε κάθε γεύμα επιτρέπεται ένα ρόφημα με τόσο λίγες θερμίδες όσο και το νερό. Όποιος ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής είναι εξοπλισμένος και με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Λόγος Νο4:

Το σωστό φαγητό μας κάνει έξυπνους

Για να μην παρεξηγούμαστε! Η υγιεινή διατροφή δεν μετατρέπει ένα έξυπνο παιδί σε ιδιοφυία. Αλλά κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση και κακή απόδοση στο Σχολείο. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι 3χρονα παιδιά που διατρέφονταν με πολλά γλυκά και λιπαρά παρουσίασαν στα 8 τους χαμηλό δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με παιδιά που διατρέφονταν κυρίως με σαλάτα, ζυμαρικά, ψάρι και φρούτα. Παρόλο που οι διαπιστώσεις αυτών των ερευνών είναι ακόμα υπό συζήτηση ένα είναι σίγουρο: « Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως σε σίδηρο και ιώδιο μπορούν μεταξύ των άλλων να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες».
Βραχυπρόθεσμα ο δείκτης νοημοσύνης δεν επηρεάζεται από την διατροφή και ειδικότερα δεν επηρεάζεται από μεμονωμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά. Η γνωστική όμως απόδοση των μαθητών βελτιώνεται όταν τρώνε πρωινό. Μια συνήθεια που δυστυχώς πολλά παιδιά λόγω «έλλειψης χρόνου» συχνά παραλείπουν!

 

Λόγος Νο5:

Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει από παθήσεις

Ποσώς ενδιαφέρει τα παιδιά ότι η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη ή την υπέρταση. Τρώνε ότι είναι νόστιμο. Αυτός όμως που αποφασίζει για την σωστή επιλογή των τροφίμων είναι αυτός που προβλέπει και για την μελλοντική τους εξέλιξη. Οπότε εμείς είμαστε αυτοί που θα τους μάθουν να διατρέφονται σωστά έτσι ώστε να μπορέσουν να χτίσουν ένα υγιές σώμα και κατ’ επέκταση μέλλον!