Μητρικό γάλα, αγελαδινό ή βρεφικά παρασκευάματα γάλακτος?

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα Μητρικό γάλα!

Με απλά λόγια… το μητρικό γάλα είναι το καταλληλότερο κοκτέιλ θρεπτικών συστατικών ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες του βρέφους. Περιέχει απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες γάλακτος και σίδηρο σε τέτοια μορφή που μπορούν να απορροφηθούν εύκολα απο το βρέφος. Επίσης περιέχει ανοσολογικές και βιοενεργές ουσίες, που δεν περιέχουν τα βρεφικά παρασκευάσματα γάλατος, οι οποίες παρέχουν προστασία απο λοιμώξεις τόσο μικροβιακής φύσεως όσο και ιογενείς.

Η διατροφή στα πρώτα χρόνια ζωής παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του βρέφους ακόμα και στην μετέπειτα ζωή του. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους που του εξασφαλίζει την ιδανική ανάπτυξη και υγεία. Μάλιστα συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για το πρώτο εξάμηνο, ενώ τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος καλό είναι να χρησιμοποιούνται όταν συντρέχει σοβαρός λόγος και μόνο μετά από σύσταση κάποιου ειδικού.

Παρόλο που ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος σίτισης για τα βρέφη, σε κάποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο ή απαραίτητο να γίνει αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος με άλλα είδη.

Το αγελαδινό γάλα δεν ενδείκνυται για βρέφη μικρότερα των 9 μηνών.

Έχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών και μετάλλων (ασβέστιο, φόσφωρος, νάτριο, χλώριο, μαγνήσιο, κάλιο) και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και απαραίτητα λιπαρά οξέα (λινολεικό και α-λινολεικό οξύ), σε μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σίδηρο,ψευδάργυρο, βιταμίνη C και νιασίνη. Το αγελαδινό γάλα όχι μόνο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά και η ποιότητά του διαφέρει απο το μητρικό γάλα και πιθανολογείται να είναι αλλεργιογόνο στα βρέφη.

Τα βρεφικά παρασκευάσματα γάλακτος είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μιμούνται την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστάτικά το μητρικό γάλα. Προσφέρουν μια αρκετά ικανοποιητική εναλλακτική πηγή σίτισης για τα βρέφη. Ακόμη και μετά την εισαγωγή τροφής στη διατροφή του βρέφους τα σκευάσματα αποτελούν σημαντική συνεισφορά στις αυξημένες απαιτήσεις του, τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Σε περίπτωση ολικής αποχής απο τον θηλασμό συνίσταται να αποτελούν την κύρια τροφή για τους πρώτους 9 μήνες και πιθανών για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στις ετικέτες τροφίμων (που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευσίας) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την περιεκτικότητα του βρεφικούς γάλατος που σκοπεύετε να αγοράσετε. Φροντίστε η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σε ασβέστιο, βιταμίνη D και η ωσμοτικότητα να πλησιάζουν με αυτές του μητρικού γάλακτος. Τα σκευάσματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μητρικό, αλλά η σωστή επιλογή σε βρεφικό παρασκεύασμα γάλατος μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού σας.
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η επιστημονική ομάδα της Hipp μελέτησε με επιμονή το μητρικό γάλα για να μπορέσει να προσφέρει προιόντα που πλησιάζουν σε θρεπτικά συστατικά την μητέρα φύση.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα την σύσταση του μητρικού γάλακτος και την σύγκρισή του με το αγελαδινό και τα βρεφικά της Hipp.