Η άρνηση του παιδιού στο φαγητό

Δεν είναι ασυνήθιστο μικρά παιδιά να τρώνε μόνο ένα ή δύο συγκεκριμένα τρόφιμα για μέρες ή ακόμα και για εβδομάδες. Να απαιτεί ένα μικρό παιδί μόνο μακαρόνια ή πατατούλες ως μοναδικό μενού για μεσημεριανό, βραδινό ακόμα και για πρωινό είναι ένας τρόπος για να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία του.

Κανένα παίδι δεν θα πάθει υποθρεψία τρόγωντας μακαρόνια για μια εβδομάδα. Όση λιγότερη σημασία δώσετε στο πρόβλημα τόσο καλύτερα. Εξοπλιστείτε με υπομονή και συνεχίστε να ετοιμάζετε υγιεινά τρόφιμα για όλη την οικογένεια χωρίς να πιέζετε το παιδί να τα καταναλώσει.

Αλλάξτε τακτική και δοκιμάστε κάποιες από τις ακόλουθες στρατηγικές:

– “Μαμά…εγώ θα μαγειρέψω σήμερα!”
Πάρτε το παδί μαζί σας στο μανάβη και επιτρέψτε του να επιλέξει μόνο του 2 φρούτα, 2 λαχανικά, ένα σνακ και οτιδήποτε άλλο θελήσει. Στο σπίτι με την βοήθειά σας θα ετομάσει το γεύμα της ημέρας. Τα παιδιά όταν συμμετέχουν στην παρασκευή ενός γεύματος είναι πιο πρόθυμα να το καταναλώσουν λόγω της ενεργής συμμετοχής τους στην διαδικασία αυτή.

– “Απαγορεύεται το…Απαγορεύεται”
Απαγορεύωντας ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα παιδί να φάει φρούτο αν εκείνη τη στιγμή θέλει πραγματικά να φάει σοκολάτα. Δώστε ένα μικρό κομμάτι και αποφεύγετε να είναι σε ορατά σημεία στο σπίτι και εύκολα προσβάσιμα.

– “Ουδέν σχόλιο παρακαλώ…”
Για πολλές οικογένειες τα οικογενειακά γεύματα σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν αναίμακτα. Για να αποφύγετε αυτές τις ηρωικές μάχες προσπαθήστε απλά να μην συζητάτε γι’αυτό το θέμα στο τραπέζι. Απλά σερβίρετε το γεύμα χωρίς κανένα σχόλιο. Προτείνετε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, αλλά χωρίς να τις επιβάλλετε. Εσείς αποφασίζετε για το είδος και τις ώρες των γευμάτων και το παιδί σας αποφασίζει τί θα φάει και πόσο. Φαίνεται δύσκολο να δώσετε λίγο από τον έλεγχο στο παιδί σας, αλλά θα εκπλαγείται από τα αποτελέσματα.

– “Αν φας όοοολο το φαγητό σου…”
Μην δωροδοκείτε. Μην προσφέρετε γλυκό γιατί έφαγε το φαγητό του. Μ’αυτό τον τρόπο απλά διδάσκετε στο παιδί σας ότι το να τρώει το φαγητό , τα λαχανικά του και όλα τα “υγιεινά” φαγητά δεν έχουν πραγματικά καλή γεύση και γι’αυτό συμπληρώνονται με τα νόστιμα γλυκά.

-“Πάρε ένα μπισκοτάκι”
Μην δίνετε μπισκότα ή οποιοδήποτε σνακ -ακόμα και φρούτο- λίγη ώρα πριν το μεσημεριανό. Αν ένα παιδί πεινάει σαν λύκος πριν το μεσημεριανό σημαίνει ότι δεν έχει φάει καλό πρωινό και κολατσιό. Αρχικά ενισχύστε τα πρωινά του γεύματα. Δεν είναι κακό ένα παίδι να αισθάνεται λίγη πείνα την ώρα του γεύματος. Ένα παιδί που έχει μόλις φάει ένα σνακ την στιγμή που κάθεται στο τραπέζι σίγουρα δεν θα φάει την ποσότητα φαγητού που του είναι απαραίτητη.

Τα παιδιά έχουν την μαγική ικανότητα να ρυθμίζονται από μόνα τους.

Μπορεί μία ολόκληρη μέρα να μείνουν νηστικά και την επομένη να κατασπαράξουν ποσότητες φαγητού. Παρατηρείτε τί τρώει κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας ή του μήνα και όχι μια μεμονομένη μέρα. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα σταδιακά να του προσφέρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από λες τις ομάδες τροφίμων. Βέβαια πάντα θα πρέπει να έχει στη “διάθεσή” του υγιεινές εναλλακτικές και όχι σοκολατένια και αλμυρά σνακ και φάστ φουντ.

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο χαλαρώστε και φάτε με την ησυχία σας…
σίγουρα θα σας μιμηθεί και το παιδί σας.

Ειναι λοιπόν σημαντικό να αποτελείτε ένα υγιές πρότυπο συμπεριφοράς. Αν το παιδί σας σας βλέπει να καταναλώνετε υγιεινές τροφές τότε και αυτό θα επιλέγει τίς ίδιες.

Τα βιώματα και οι μυρωδιές από την παδική ηλικία είναι τα πιο σημαντικά. Χαράσονται στη μνήμη μας και υποσεινήδητα επιστρέφουμε σ’αυτές τις στιγμες και συνήθειες στην ενήλικη ζωή.

Το φαγητό πρέπει να συνδεθεί με κάτι ευχάριστο και όχι με δωροδοκίεςφωνές και υποσχέσεις.