Άσκηση και απώλεια βάρους. Τί πρέπει να τρώω πριν και μετά την άσκηση

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προσπαθεί να χάσει βάρος, είτε με εξαντλητικές δίαιτες, είτε με εντατικά προγράμματα στο γυμναστήριο, αλλά μάταια… τα αποτελέσματα από ελάχιστα έως και μηδαμινά.

Η συστηματική άσκηση μακροπρόθεσμα οδηγεί σε απώλεια βάρους, αρκεί να συνδυαστεί με σωστή διατροφή. Στις αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες το σώμα προσαρμόζεται στην μειωμένη θερμιδική πρόσληψη και δουλεύει κυριολεκτικά στο “ρελαντί”. Εξαιτίας αυτής της μειωμένης λειτουργίας του μεταβολισμού οι περισσότεροι νιώθουν μετά από μερικές εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες αδύναμοι και κουρασμένοι.

Μια ακόμη πιο δυσάρεστη συνέπεια αυτής της κακής “συνήθειας” είναι ότι, όταν βρισκόμαστε σε αρνητικό ισοζύγιο και έχουμε αφαιρέσει ή μειώσει κατά πολύ τους υδατάνθρακες απο το διαιτολόγιο (λέγε με χημική ή πρωτεΐνική ή δίαιτα Dukan) , ο οργανισμός εφόσον δεν βρίσκει καύσιμα-υδατάνθρακες, για να δουλέψει διασπά μυικό ιστό για να παράξει έργο, με συνέπεια να παρατηρείται πτώση του μεταβολισμού.
Πώς όμως “σπάει” αυτός ο φαύλος κύκλος?

Και εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ότι φαντάζεστε.
Ακολουθείτε μια διατροφή που “υπακούει” στους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής και δεν αφήνετε το στομάχι ποτέ μα ποτέ άδειο περισσότερο απο 4 ώρες. Και φυσικά φροντίζετε να ενυδατώνεστε με 1 1/2 – 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Έτσι, πριν την άσκηση χρειάζεται μια μικρή διατροφική προετοιμασία. 2 έως και 1 ώρα πριν την προπόνηση μπορείτε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ σνακ όπως:

– 1 τοστ με κασέρι / γαλοπούλα ή

– 1 σπιτική μπάρα δημητριακών ή

– 1 φέτα ψωμί με τυρί φέτα.

Η άσκηση με άδειο στομάχι δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα κάψετε περισσότερο λίπος. Αντιθέτως, μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας και να οδηγήσει και σε απώλεια μυϊκής μάζας.

Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι να θυμάστε πως
1/2 εως 1 ώρα μετά την άσκηση πρέπει να αναπληρώσετε την χαμένη ενέργεια και να προστατεύσετε τους μυς σας απο φθορές.

Ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός είναι υδατάνθρακες με πρωτεΐνες όπως:

– 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά

– 1/2 κούπα αμύγδαλα και 1/2 ποτήρι γάλα

– 1 τοστ

Για βέλτιστα αποτελέσματα καταναλώνετε την τροφή όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά το τέλος της άσκησης.

Και φυσικά δεν ξεχνάτε να αναπληρώνετε με νερό τα υγρά που χάσατε κατά την άσκηση!